Jak správně živit sebe i miminko

Strava v těhotenství

Strava v těhotenství spočívá především ve vyváženém jídelníčku. Které látky jsou důležité a kterých byste se měly raději vyvarovat?

Každou těhulku určitě zajímá, jak se stravovat, aby se miminko i ona měly co nejlépe.

Zdravá strava spočívá především v přijímání pestré a vyvážené stravy, a to v menších dávkách 5 až 6x denně. V průběhu těhotenství se chutě, pocit nasycení a hladu mění. Může za to růst bříška, tlak dělohy na játra a žaludek.

Váhový přírůstek

V průměru se uvádí, že budoucí maminky v průběhu celého těhotenství přiberou 12,5 kg.

  • plod = 3,4 kg
  • placenta = 650 g
  • děloha = 970 g
  • prsní tkáň = 405 g
  • plodová tekutina = 800 g
  • zvyšuje se krevní objem = 1,45 kg
  • zvyšuje se objem vody v těle = 1,48 kg
  • zvyšuje se tuková tkáň matky = 3,345 kg

Energie a bílkoviny

V těhotenství se nezdvojnásobuje příjem energie, maminky nejí  "za dva"!

Bílkoviny májí vliv na délku miminka:

  • od 2. trimestru se příjem zvyšuje o 200 kilokalorií (0,8 MJ)
  • zvýšení dávky bílkovin = 70 - 100 gramů denně

Esenciální mastné kyseliny - tuky

  • důležité pro vývoj mozku, kognitivní funkce - inteligence, zrak
  • důležité u veganek a opakovaně těhotných
  • zdroje : rostlinné oleje, rybí olej, listová zelenina, netučné maso, žloutek, tučné ryby

Kyselina listová

  • důležitá pro dělení buněk
  • u žen, které mají nedostatek této kyseliny - potraty, zpomalený růst plodu, předčasné porody
  • doporučená denní dávka: 400 mikrogramů
  • zdroje : košťálová, listová a kořenová zelenina, jižní ovoce, ořechy, semena, droždí, luštěniny, obiloviny, játra a vnitřnosti

OvoceŽelezo

  • nejčastější deficit
  • každá žena je vyšetřována na množství hemoglobinu. Pokud je výsledek nižší než 110 g/litr, je nutná suplementace
  • dopady nedostatku - nedonošenost, předčasný porod, nízká porodní váha
  • doporučená denní dávka: 16 - 20 miligramů
  • zdroje: živočišné potraviny, kde je přítomna krev - jelita, tlačenky, červené maso
  • pro lepší vstřebávání je důležitá dostatečná kyselost v žaludku

Vápník

  • důležitý pro svaly, kosti, matka se připravuje na laktaci
  • pokud je ho v těle nedostatek, plod si ho "bere" na úkor matky - z kostí
  • doporučená denní dávka: 1 200 miligramů
  • zdroje: tvrdé sýry, acidofilní mléko, mléčné výrobky, pitná voda, sardinky, mák

Zinek

  • zvýšený příjem je nutný hlavně u vegetariánek a veganek
  • nedostatek způsobuje - retardace plodu, zarudnutí kůže miminka (obličej, genitálie)
  • doporučena denní dávka: 7 - 13 miligramů
  • zdroje: maso, mořské ryby, "plody moře"

Vitamín D

  • nedostatek způsobuje deformity pánve matky, nízkou porodní váhu
  • nebezpečí nedostatku hrozí pouze ženám s nízkým pobytem na sluníčku

B 12

  • pomocní doplňků stravy by jej měly užívat veganky a vegetariánky

! Budoucí maminky, pokud berete nějaké preparáty, neužívejte více druhů najednou - mohou spíše uškodit !

Co nejíst

  • kofein (káva, kolové nápoje, čokoláda), alkohol, některé bylinkové čaje (vždy přečíst příbalový leták!)
  • potraviny napadené plísní
  • potraviny s "ušlechtilou plísní" (niva, hermelín) - podporují rozvoj kvasinek a mykóz
  • málo vařené či syrové maso
  • syrová vejce

Příklad jídelníčku

  • Snídaně : 200 ml 1,5% kravského mléka, 2 rohlíky, máslo, 30% máslový sýr, rajče
  • Svačina: 2 banány
  • Oběd: 200 ml nudlové polévky s drůbkami, 125 g hovězí rolády, 250 g vařených brambor, 100 g vařené brokolice, jahodový koktejl (100 g mléka a 100 g jahod)
  • Svačina: 1 plátek bábovky s ořechy, 250 g broskvového nektaru
  • Večeře: 2 krajíce celozrnného chleba, sardinky v oleji, zelená paprika, čaj s citrónem a 2 kostkami cukru

Článek pro vás sepsala:

Bývalá uživatelka #16899

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone