Pozitivní tripl testy

Otázku položila: Anonymní uživatelka #298475 2.5.2015 19:33

Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat, zda máte některá zkušenost s pozitivním výsledkem tripl testů. Byla jsem na screemingu v I.trimestru a výsledek byl negativní. Výsledky tripl testů mi vyšly pozitivně na Downův syndrom. Jsem objednaná na genetickou konzultaci do Predika a chtěla bych se zeptat, jestli máte některá zkušenost s tím, jak tam konzultace probíhá. Dělá se i ultrazvuk ? Doktorka mi řekla, že mi bude nejspíš doporučena amniocentéza. Já mám ale obavy, vzhledem k rizikovému těhotenství. Dále se chci zeptat, jestli se dá Downův syndrom poznat ze screemingového vyšetření ve 20.týdnu nebo jestli odběr plodové vody je jediná možnost. Pokud mi doporučí odběr pl.vody budu se muset rozhodnout hned ? Předem děkuji za vaše zkušenosti.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Urtica2.5.2015 20:33

    Dovoluji si přidat zkopírovanou odpověď gynekologa Mudr. Řičánka z online poradny na dotaz jedné paní/slečny s podobným problémem: "Váš dotaz je zcela typický. Je to k uzoufání, jak se v ČR provádí skríning vrozených vad. Pokud jste absolvovala kombinovaný NT test, neměla jste vůbec absolvovat triple test !!! Tento je zastaralý a odborná společnost ho nedoporučuje užívat !!! Jediné co přinese, je zmatek a stres těhotné, což se skutečně stalo. Triple test neni citlivý, má nízkou výtěžnost a měl by být opuštěn. Výsledek triple testu dnes prosím spalte. Uděláte mi radost :-) a Vám se uleví. Je mi líto, že působíme našim těhotným takový stres. Zdravím J. Řičánek". Pokud máš rizikové těhotenství, amniocentéze bych se určitě vyhla, maximálně bych si zaplatila zmíněný Prenascan, který je zvlášť u Downova syndromu vysoce spolehlivý.

  • ahoj, sestrenka to mela stejne jako ty - negativni screening, pozitivni tripletest, odber plodovky ok, mimco je zdrave. Tripletesty jsou casto falesne pozitivni. ja na ne treba z tohoto duvodu vubec nesla. vychazela bych z toho 1. screeningu. ve 20.tt se zkoumaji organy, tj. jiz ne downuv syndrom, nedela se ani krev, takze ne, na tomto vysetreni se to nepozna. sestrenka dostala cas na rozmysleni, tusim, ze to 3 dnu se musela rozhodnout, ale muze to byt vsude jinak, resp. taky muze zaviset na tom, za jak dlouho jdes na genetiku, jak dlouho trva objednani na odbery, atp.
    uvidis, co ti na genetice reknou, ale treba ti ani odber plodovky nedoporuci s ohledem na vysledky z 1. screeningu. jinak existuje jeste vysetreni - cca za 13.000 Kc, kde se ty vady zjistuji z krve, ale to se myslim da delat jen do urciteho tydne (13??? - nejsem si jista, zkusim jeste mrknout)

  • Ahoj,ja triple testy ani nemela delane. Sestrenka ano a vyslu ji falesne pozitovne. Jeste je moznost prenascan,ktery nahrazuje amnio,ale stoji 12 000. Nicmene pokud jsi mela screening negativni,tak bych se nebala. Pamatujes si,jake jsi mela vysledky na screeningu? Ja nechapu,proc ti doktori ty triple testy jeste delaji :O= zbytecne tim desi matky...8-o

  • Ano,mela sem pozitivní triple testy 1:300,hranice pro mne byla 1:340, v kombinaci s negativním NT screening sem 1:370, coz je celkem těsně negativní.
    Odběr plodovky doporučen a odmítla sem.podepsala sem negativní reverzní.malej je zdravém kluk.

  • millin2.5.2015 19:54

    Ahoj,osobní zkušenost nemám, tak snad se nezlobíš, že odpovídám, ale hodně jsem o tom v těhotenství pročítala a pokud vím, triple testy vycházejí v mnoha případech falešně pozitivně a proto už je dost lékařů nedělá - screening je právě nahrazuje. Řekla bych, že v tom 20. týdnu by to vidět měli. Osobně bych počkala minimálně do toho screeningu ve 20. týdnu (nevím ale, v kterém týdnu jsi, kolik ti je a tak), amniocentézy bych se taky hodně bála.

  • My máme v rodině dva downy a i přes dobre výsledky mě donutili na amniocentezu, nikomu bych to nepřála, samotný výkon je dost nepříjemný a ten strach potom, to za to fakt nestojí. Jestli je i jiná možnost, volila bych tu.

  • Ahoj moje zkušenost ..screening negativní,tripple test pozitivní poslaly mě znovu na utz byla jsem tam kolem 18tt všechno v pořádku tak zrovna udělaly celkový utz jak se dělá na II screeningu ,prostě vše v pořádku a máme zdravou roční holčičku :-)Odběr plodové vody? nemám zkušenost neporadím:-(

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 231 otázek, kterým se dostalo 271 617 odpovědí a 409 754 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se