Zivnostensky list?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #401001 26.2.2020 20:58

Zamestnavatel meho muze neoficialne (na ruku) vyplacel zamestnancum prémii 10 tis. za rok... Ted jim rekl ze kvůli EET to uz neni mozne. Chce po nem at si zalozi zivnostensky list a ze by mu to vyplacel po mensich castkach aby tyto penize nebyly zdanovane a mel by tech 10 tisic (byly by vyplaceny v podobe oddelanych praci jako zivnostnik s tim ze by dale byl u nej jeste normalne zamestnany). Jinak by to daval po mensich částkách k vyplate, coz by se pry nevyplatilo kvuli zdaneni. Co si o tomto myslite? 1. - je to nejake smecko, jak jen manzela zneuzit? 2.- co by vlastne obnaselo zalozeni zivnostenskeho listu?
Ze zalozeni zivnosti mam osobne obavu, protoze jinak muz zrejme v nicem podnikat nebude a nerada bych se dozila toho ze bychom pak museli platit uradum buhvico kdyz zivnost jako takovou vyuzivat nebude...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Risu27.2.2020 6:45

    Smecko je už to vyplacení na ruku. Já bych do ZL jen kvůli toku nesla.

  • Ja bych si teda kvuli 10k za rok zivnostak nedelala...

  • docela bych se bála, aby potom po nich nechtěl, aby přešli rovnou dělat na živnost. Tak to má můj ex, dělá jako živnostník pro firmu s tím, že si platí odvody sám, nemá dovolenou, neschopenku minimální, nemá možnost stravy na firmě za snížené částky jako ostatní. Pro firmu výhodné, pro něj nikoliv a zpět už jít nelze.

  • macicekkajik27.2.2020 9:02

    EET je pouze výmluva. S placením zaměstnanců to nemá nic společného. Přes EET se pouze vykazují hotovostní příjmy. Jde spíše o to, že si chce dát ty prémie do nákladů, ale nechce z nich odvádět odvody, což chápu, protože jsou dost vysoké a živnosťák je malou daní za to, že dostane tvůj manžel prémie. Pro zaměstnavatele je lepší, když má zaměstnance jako OSVČ. Z mého pohledu je lepší si živnosťák založit, aby dostal prémie a tak ulehčil svému zaměstnavateli. Možná změnil účetní a ta hubuje, že takto akorát hází peníze do kanálu. Rozhodně to není žádné šméčko. Naopak vyplácení na černo je šméčko, jak už bylo řečeno. Pouze chce prémie zlegalizovat tak, aby to zaměstnavatele nebolelo a prémie zaměstnanci, alespoň nějak dostali. Myslím, že je to fér, jak vůči zaměstnavateli, tak vůči zaměstnanci.

  • Jestli to chapu spravne, tak prijem jako :'-(osvc bude 10000? Z toho moc velka dan nebude. Ovsem i kdyz bude mit zi vnost jako vedlejsi cinnost, bude muset platit mesicni odvody, teda zdravotni urcite, socialku nevim.

  • Monika55653.3. 21:11

    Dobrý den, podle mě je zaměstnavatelův návrh, aby si zaměstnanec založil živnostenský list a dostával prémii nezdaněné dost nestandartní. Za prvé, takové jednání je nejen neetické, ale může také být v rozporu s právními předpisy. Určitě by se váš manžel měl poradit s právníkem nebo daňovým poradcem. Já jsem se nedávno rozhodla podnikat a první co jsem udělala bylo, že jsem si objednala firmu z internetových stránek https://webmailshop.eu, kde mi vytvořili eShop na míru a hned jsem si zařídila daňovou poradkyni.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se