Zdravotně nezpůsobilý práce po nemocenské. Co teď?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #255020 15.8.2018 1:42

Dobrý večer, prosím o radu personalistky, mzdovky či právníky:
Otec prodělal začátkem léta slabou mrtvici, po hospitalizaci byl cca 3 měsíce v domácím léčení, poté u obvodního lékaře ukončena nemocenská, nástup do práce (těžká fyzická práce se zvířaty, často nebezpečná). Zaměstnavatel požádal ještě o posudek u profesního lékaře, ten otce uznal práce NEschopným. Jiná práce u daného zaměstnavatele není. Co teď? Předpokládám, že zaměstnavatel s ním ukončí pracovní poměr... na co má otec právo (myslím odstupné apod.)? A jak to bude potom na Úřadu práce, než si najde nové zaměstnání (má 2 roky do důchodu, tak nevím, jaký zájem o něj bude)? Dostane nějakou podporu a po jakou dobu? Děkuji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • janalab15.8.2018 5:43

    Pokud se nepletu a nebyly za posledni 4 roky (co jsem doma s detma) zmeny, tak dle zakoniku prace v takovem pripade narok na odstupne nema. Tedy, pokud nemaji kolektivni smlouvu a v ramci te by bylo pravo na odstupne sjednano (ve firme, kde jsem delala to tak bylo).ALE s ohledem na to, ze i zde plati vypovedni doba, zamestnavatel se musi vyporadat s tim, co s tatou udela ted ty 2 a pul mesice. Muze ho vyzvat vycerpat dovolenou, co mu zbyva (zde ovsem musi byt vyzvan pisemne a 14 dni predem), ale na zbylou dobu, pokud neni jina prace, na kterou by mohl byt, alespon do terminu odchodu preveden, tak by mel zustat na naklady zamestnavatele doma a cerpat tedy normalne mzdu. Tudiz, za me doporucuji prostudovat kolektivku (pokud existuje) a potom nechat navrh reseni na zamestnavateli, ten pokud bude chtit ukoncit hned dohodou, tak jedine s odstupnym za ty 2 mesice, co by mu stejne museli vyplatit. Ale jeste predtim se optat na pracaku, jestli vychazi stejna podpora v nezamestnanosti pri vypovedi kvuli nezpusobilosti prace a pri dohode, pokud by vypoved vychazela lip, na dohodu bych nepristoupila.

  • Pokud se nepletu, tak můj manžílek po mém mateřství nastoupil do práce téměř okamžitě. Pracuje totiž jako opravář televizních věží. Takových lidí v oboru moc není. Právě proto k nám domů nosí taky tolik penízků. Ale on si to zaslouží. Ta představa, že lezete na stožár, který měří skoro 95 metrů je fakt děsivá. Je můj miláček. Můj manžílek našeho synátora nutí do toho aby se stal také hasičem. Prý stříkat ze stříkačky nebo zachraňovat někoho na silnici je neskutečný adrenalin. Já vám ale nevím. Kupovat od https://www.uvex-safety.cz/ ochranné pomůcky pro děti. To bude hrozně drahé a nevím, jestli ho to vůbec bude bavit. Ale tak zkoušet se má vše. Uvidíme ještě doma.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 428 otázek, kterým se dostalo 272 185 odpovědí a 410 178 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se