Zdravá čokoláda

Otázku položila: Katy69 18.5.2020 14:13

Ahoj! snažím se v rámci zdravějšího stylu si upravit jídelníček. Zajímalo by mě jestli někdo neznáte nějakou značku mléčné čokolády, která by byla bez cukru/nebo s méně cukru a zároveň by byla pořád dobrá?
Těžko se mi odnaučuje jíst čokoládu, tak jsem chtěla začít pomaleji nějakou zdravější, ale zároveň nemám ráda hořkou a ty zdravější jsem viděla jen hořké :/ budu ráda za všechny tipy! :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • HaSha18.5.2020 15:10

    Souhlasím s tím, že hledat čokoládu bez cukru, není nejšťastnější řešení. Umělá sladidla často zvyšují chuť k jídlu a větší obsah kakaa zase znamená, že bude víc hořká. Jednu dobu jsem koukala i na veganské čokolády, ale člověka ta chuť prostě neuspokojí, je daleko rozumnější dát si tu čokoládu, která ti chutná, jen prostě v malém množství (pak se udržet, říct si, že jsi už sladkost měla), vyvážit to v jídelníčku celkově, už si nedávat třeba večeři na sladko a tu čokoládu brát jako svačinu (součást jídelníčku), ne jako zobání navíc. Té "nahrazující" čokolády bys taky zbytečně mohla sníst víc jen proto, že si v hlavě řekneš, že je zdravější :-D ;-)

  • Uplne prehled nemam, ale nejspis budes muset u regalu porovnavat slozeni.
    Ale uz z podstaty veci - mlecna cokolada ma kakaa kolem 30%? Je jasne ze zbytek se musi doplnit dalsimi slozkami, hlavne cukrem a tukem. Horka ho ma vic a tim padem zbyde mene mista na ostatni veci. Takze zdrava cokolada ma min. 80% kakaa a je jasne, ze bude hodne horka. Na druhou stranu na zahnani chute na cokoladu mne osobne staci fakt jen 1 nebo 2 ctverecky uplne bohate.
    Mozna me napada se podivat do regalu s dia vyrobky, ale nevim, jestli to neni blbost...

  • Ahoj! Žádná “zdravá” a sladká čokoláda neexistuje. Ty dia jsou slazené většinou fruktózou, což je daleko větší shit než cukr sám o sobě. V minulosti jsem byla na tom podobně, jak, ale skrz určité události jsem byla sama životní styl ze dne na den přehodnotila - přestala úplně sladit kávu a čaje, přestala jíst sladké (nebo hooodně omezila). Teď jsem na tom tak, že si kupuju běžně do kaší atd. 70% čokoládu (stačí mi čtveteček), piju holandské kakao (teď ho vnímám jako slaďoučké a přitom v něm není špetka cukru) a vůbec s tím nemám problém 😊 akorát na to musíš přivyknout no.

  • Asimka18.5.2020 19:23

    Kup si kakaové máslo, kakaovou hmotu, kvalitní kakao, sušené mléko a dělej si domácí, tam si cukr hlídáš :)))... ale jakýkoliv snědený cukr znamená další vlčí chutě na sladký, rozkolísání cukru v krvi... nejlepší je ho zkusit vyřadit, první 2-3 dny jsou strašný, ale poté už zjistíš, že ho ani nepotřebuješ, ani na něj nebudeš mít chuť ;) ovšem to znamená hlídat opravdu vše co jíš, nejíst nic s příchutěmi, náplněmi, apod.

  • Zkoušela sem si doma delat cokoladu ze zakladnich surovin a cukr nahradila xylitolem (brezovy cukr, minimum kalorii). Mam rada hořkou cokoladu, ale ta chut byla proste jina.
    A pokud si chceš ohlídat cukr tak to bude musíš stáhnout při výrobě jeho množství, ale pak bude vyrazne hořká, nebo tam dát sušené mléko a to jsou opět sacharidy. Takže buď budeš jíst čokoládu v kontrolovaném množství a příjdeš na chuť jiným variantam, (high level jsou kakaove boby), nebo si ji odreknes téměř úplně a dáš jen velmi výjimečně.

  • sisterrys19.5.2020 22:50

    Já tedy, ačkoli s komentáři souhlasím, doporučím konkrétní čokoládu. Mrkni na čokoládovnou Troubelice. Cukr tedy obsahuje (dávají do ní třtinovou šťávu), ale složení je jen kakaové boby, kakaové máslo, sušené mléko a ta šťáva. Tedy bez všech možných éček a směsi všech možných i nemožných tuků. A nebe v hubě. Mě tedy od nich chutná nejvíce bílá. A jako velkou výhodu vidím, že za ty prachy jí fakt nejde sežrat moc :-D

  • Tamous28.1.2021 23:12

    Nevím jestli je zdravá čokoláda, ale kvalitní určitě, je potřeba se dívat na složení a na poměr čokolády a i v režimu není na škodu si sem tam kousek dát. Bez toho bych si to ani nedovedla představit, kdybych si sem tam nemohla pochutnat na čokoládě :)

  • Ahoj, tyto náhražky jsou, ale jestli jsou zdravé, o tom dost pochybuji a hlavně ani nebudou dobré. Když si dáš čas od času trochu čokolády, tak se ti určitě nic nestane :-D . Já pracuji v čokoládovně, takže u mě opravdu nehrozí, že bych si čokoládu nedala :-D . Obzvlášť teď, co máme nový stroj na čokoládu z Cesk https://www.cesk.cz/stroje-na-cokoladu/ . Jak vidím, jak se tam ta čokoláda míchá a jak krásně voní, tak to je něco neodolatelného :-D .

  • Veronikahalova7.7.2021 19:10

    Začala jsem doma dělat čokoládové výrobky, dortíky a různé tvary, které bych chtěla začít prodávat. Trochu však bojuji s tím, jak vyrobit dobré formy pro odlévání čokolády?

  • Hannas9.7.2021 19:10

    Musíte to hlavně dělat z materiálu, do kterého se může nalévat horká čokoláda. Já si kvůli tomu koupila i na lití želé vakuový tvářecí stroj, pomocí kterého si mohu vytvořit jakoukoliv formu pro odlévání.

  • Veronikahalova14.7.2021 0:10

    A z jakého materiálu ty formičky jsou? Když se to tedy může používat na potraviny? Celkově by mě zajímalo, jak takový stroj může fungovat?

  • Hannas15.7.2021 23:58

    Je to odolný plast, který po vylisování zůstane v takovém tvaru. Podívejte se na přístroj https://www.nc.cz/ Dole na stránkách najdete i videa, kde uvidíte, jak přesně to pracuje. Jsem s tím velmi spokojená. Pro takové tvoření je to opravdu ideální.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se