UTZ ve 20tt - platí pojišťovna?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #233738 28.5.2020 17:04

Dobrý den,
máte prosím někdo čerstvou zkušenost, jak je to s hrazením screeningu ve 20tt?

Dostala jsem žádanku (bohužel ne od své doktorky, ale od záskoku), na kterou ale vyloženě napsala "samoplátce", s tím, že "by bylo dobré, abyste si ho zaplatila sama, že pojišťovny to nehradí, ale zrvona vaše pojišťovna vám pak zpětně přispěje".
Byla cizí, nechtěla jsem se s ní hádat, že si to pak na další kontrole domluvím se svou doktorkou.
Mezitím jsem volala do Apolináře, kam jsem objednaná, jak to je a kolik to teda bude stát a řekli mi, že nebudu platit nic, že stačí přece mít žádanku od lékaře.

Nicméně se ukázalo, že i moje doktorka si trvá na svém, že to pojišťovna neplatí a jinou žádanku mi nedá. Mám z toho ale pocit, že na mě jen chtějí ušetřit, a to jsem jim zaplatila nekřesťanské peníze za "těhotenský balíček".
Víte prosím někdo jak to je? Díky za všechny odpovědi

Volala jsem i na pojišťovnu, ale na infolince mi řekli, že to oni neví, že si musím zavolat reviznímu lékaři, ale ať počítám, že bude těžké se mu dovolat.... To uvidím tedy zítra.

UPDATE: Dnes jsem se dovolala na svou pojišťovnu a řekli mi, že podle číselníku ministerstva zdravotnictví (dohledatelné na stránkách ministra) má KAŽDÁ těhotná nárok na 1 UTZ v KAŽDÉM trimestru těhotenství. Ultrazvuk v 20tt by tedy hrazený být měl!!
Pak jsem ještě volala do Apolináře, kde mi ultrazvuk dělají, a řekli mi, že na poznámky typu "samoplátce" na žádankách nereagují, že se jich to netýká, že to pojišťovna hradí.

Takže buď v tom mají gynekologové absolutní zmatek (což bych se nedivila, když jsme teď všichni v přímém přenosu viděli, jak probíhají podobné změny a vyhlášení opatření), nebo se nějakým divným způsobem vydělat, ale to mi není jasné jak, protože oni z toho fakt nic mít nemůžou. :-D
Ještěže naše zdravotnictví a zvlášť porodnictví je taková špička, takže ve finále není důvod si vlastně na nic stěžovat :-D :-D :-D

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • HaSha28.5.2020 17:20

    Jsem 31tt, takže relativně čerstvou zkušenost mám. Za první screening mi pojišťovna vracela zpětně. Druhý screening mi hradila pojišťovna automaticky a nikdo po mně nic nechtěl. Mám OZP. Napadá mě ještě, že samotný lékař (klinika) může mít smlouvu s různými pojišťovnami. Nabídky "těhotenských balíčků" u mě ale upřímně budí spíš nedůvěru, už jak to píšeš, tak to nepůsobí moc solidně. 8-o

  • Nemůže to být zadanka na speciální vyšetření srdíčka?

  • A.t.i28.5.2020 19:16

    Nevím, jestli je nějaká změna, ale já byla na druhém screeningu v roce 2019. Údajně 211 a VZP automaticky ho neplatí, ostatní pojišťovny ano. 211 a VZP jen když jde o rizikové těhotenství. Takže má doktorka mi napsala zadanku tak, že zdůraznila některé věci, použila nějaké ty jejich kódy a hned že mne byla riziková a pojišťovna to zaplatila.

  • kosicek28.5.2020 20:14

    Musís si zažádat o žádanku s číslem 63411toto UTZ, vyšetření je zdarma a často se také provádí na specializovaném pracivišti, až kdyby se tam doktorovi něco nelíbilo, udělá vyšetření UTZ s číslem 63415 (podívej se, jestli máš na žádance právě tohle číslo), protože takový UTZ si těhotná platí, ale ne v případě, kdy toto vyšetření podstoupí na základě toho prvního vyšetření, je to rozšířená verze, to ano, ale takový podvrh na rodičky. A že ti ho proplatí pojišťovna není pravda, protože ta částka od pojošťovny ti nemusí stačit v případě, žes podstoupila prvotrimestriální screening nebo ji chceš použít třeba na předporodní kurzy, či jinak, takže tak. Určitě tedy nejsi povinna nic platit, aniž bys dostala horší péči, jen nemusíš rovnou podstupovat nadstandartní péči, pokud k tomu není důvod, protože když k ní důvod je, máš na ni nárok zdarma.

  • petulinkaa1328.5.2020 20:51

    Ani u jedné z dcer jsem II. screening neplatila, jen u prvni dcery I. screening 1000kc, u druhé mi to zpětně proplatila pojišťovna. Mám VoZP. Těhotenský balíček jsem si také kupovala u obou těhotenstvich, cena 1500kc a nelituji, bylo to znát ;-) takže problem bude zřejmě v pojišťovně, která to nehradí, řeknou ti v porodnici, tobě to nedělá tvoje gyndařka?

  • Ja si ty dva velke screeningy platila taky sama, ale moje pojistovna myslim proplacela 1000 kc pokud se tam donesl doklad. Jinak vsechny ostatni ultrazvuky u lekare jsem mela ,,zdarma,, v ramci tehotenskeho balicku :-D

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 601 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se