Práce při částečném invalidním důchodu

Otázku položila: syd 25.5.2023 10:41

Bavila jsem se se dvěma lidma, co maj částečnej invalidní důchod, a jedna tvrdila, načež druhý přitakával, že prý s částečným invalidním důchodem je podmínka, že musíte pracovat minimálně 4 hodiny denně. Nedává to moc smysl a hlavně jsem o tom nic nenašla na netu, jsou naopak jen samý články o tom, jak můžou důchod naopak vzít, když zjistěj, že pracujete moc hodin. Domnívám se tedy, že to je hoax, resp. možná je to pomotaná skutečnost, že takovej člověk nemá placený sociální pojištění a aby mu časem nezanikl nárok na důchod z důvodu nedostatečný doby pojištění, tak musí nějak sehnat tu dobu pojištění, ale nemá to nic společnýho se 4 hodinama denně. Slyšely jste o tom někdo?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • bývalý manžel, který má částečný invalidní důchod pracoval klasicky, bez zkráceného úvazku.
    nevím o tom, že by mu stát platil sociální a zdravotní, naopak se mu to strhávalo klasicky z platu jako každému, jen měl danovou úlevu a danovou úlevu na něj jako zaměstnance měla firma. a to může být ono - firmy pro to, aby tu úlevu dostaly můžou mít, že zaměstnanec tam odpracuje určitou dobu. Další věcí je, že pokud budou pracovat méně jak 4h tak ty odvody by potom nebyly - příjem bude natolik nízký, že z něho odvody nejsou.
    "V rámci přiznaného invalidního důchodu prvního a druhého stupně však nejste pojištěni sociálně. Aby za vás zaplatil pojištění zaměstnavatel, je třeba, abyste pracovali na pracovní úvazek – plný nebo částečný." https://www.kurzy.cz/zpravy/604148-prace-pri-invalidnim-duchodu-nutnost-kdyz-je-prumerny-mesicni-invalidni-duchod-ve-druhem-stupni/

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 602 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se