Narok na dovolenou po RD

Otázku položila: Bývalá uživatelka #182480 15.11.2019 9:31

Pekny den,
dokaze mi, prosim, nekdo polopaticky vysvetlit nase uzasne a mile zakony?
Na konci listopadu mi konci RD a pobirani RP. Zaroven jsem znovu tehotna a do prace se mam vratit na prosinec, leden a asi dva dny v unoru pred nastupem na dalsi, novou materskou dovolenou.

V praci mam smlouvu na dobu neurcitou, prace na HPP. Pri HPP mame narok na 25 dni dovolene. Se kteryma jsem take pocitala a ze si je vyberu behem prosince, nasledne po Novem roce budu cerpat novych 25 dni dovolene, protoze vzhledem k tomu, ze materska se zapocitava do odpracovanych dni, mam i po Novem roce narok na plnou dovolenou.
Ale jak je to s RD? Podle nasi mzdove, ktera mi jeste v lete tvrdila, jak mam 25 dni dovolene a at se pripravim na to, ze budu mit jen jeden mesic na vyber, mi ted tvrdi, ze za rok 2019, je muj narok na dovolenou 0 dni! Protoze se RD udajne nezapocitava do odpracovanych dni a prosinec nema urcity pocet dni, abych mela narok alespon na pomernou cast dovolene - cca dva dny.
Zamestnavatel me tedy nuti, abych za vsechny odchodila Vanoce, protoze ostatni maji narizenou dovolenou a ja zadnou nemam. Plus, protoze me nema kam dat, mam dle nej pracovat jen vecery, kdy uz ani neni me starsi dite ve skolce, plus jsem tehotna a od lekare mam napsano, ze vzhledem k memu zdra.stavu, se maj omezit nebo vyloucit prace ve vecernich hodinach. A to je podle nich nocni...
Diky moc vsem! J.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • almi15.11.2019 11:29

    Jako výkon práce se bere jen MD, RD již nikoliv. Jestli ti mzdová účetní/personalistka tvrdila, že máš nárok na 25 dní, tak určitě nemluvila o řádné dovolené za rok 2019, mohla si myslet, že máš ještě nevybranou dovolenou, na kterou ti vzniknul nárok před odchodem na RD (práce, případně nemocenská + MD). Pokud jsi tuto "starou" dovolenou nevyčerpala hned po skončení MD, ze zákona se opravdu krátí, a to poměrně za každých 100 neodpracovaných dní. Ale spíš předpokládám, žes jí už čerpala.
    Za prosinec ti bohužel taky nárok nevznikne, ani na poměrnou část dovolené. Abys dostala dovolenou "za kalendářní rok", resp. její poměrnou část (1/12), musela bys pracovat alespoň 60 dní. Nedostaneš bohužel ani dovolenou "za odpracované dny", protože prosinec má letos jen 19 pracovních dní a ty bys jich musela odpracovat 21.
    Takže jsi dostala správné informace.
    Nicméně co se týká vánočních svátků, tak buď ti lékař musí vystavit nějaké jasnější potvrzení, nebo můžeš jít na tu dobu na neschopenku, nebo prostě požádej o pracovní volno bez náhrady mzdy - do důvodu bych uvedla péči o starší dítě. Pokud je zaměstnavatel co k čemu, dá se s ní nějak domluvit.
    Jen nechápu, že píšeš, že všichni mají nařízenou dovolenou a přitom tě nemá kam dát, ale večer by tě kam dát měl. To mi nějak nedává smysl. Navíc pokud je nařízená celozávodní dovolená, tak je podnik obvykle opravdu uzavřen a řeší se to právě tím, že komu už dovolená nezbyla, žádá o "neplacené volno".

  • macicekkajik15.11.2019 11:04

    Rodičovská dovolená se bere jako neodpracované dny, takže nárok na dovolenou nemáš, pokud jsi neodpracovala alespoň 60 dní v tomto roce. Což mi je jasné, že tento rok jsi byla na RD. Pokud jsi si dovolenou nevybrala hned po mateřské a budeš si jí vybírat teď po RD, tak ti bude krácená.
    Zde je to hezky vysvětleno, je to sice z roku 2011, ale zde se nic nezměnilo:
    https://www.podnikatel.cz/clanky/maminky-nenechte-si-vzit-dovolenou/

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 664 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se