Je mateřská dovolená pro těhotnou povinnost?

Otázku položila: HaSha 1.6.2020 9:13

Ahoj! Myslím, že to před pár lety někdo řešil při podnikání, ale teď, když to sama řeším, tak se mi nedaří žádnou zkušenost v poradně womenzone dohledat.

Vzhledem k tomu, že dělám redaktorskou činnost z domova, doufala jsem, že na mateřskou nebudu muset vůbec nastoupit. Nemám pocit, že by mě těhotenství v práci ve wordu a pdf nějak omezovalo (nebo že by moje práce škodila těhotenství), naopak mě čtení zabaví, můžu při práci případně i ležet v posteli a dostanu zaplaceno tolik, kolik nadělám hodin. Gynekoložka mi ale dneska řekla, že se jenom připravím o peníze, protože od 34. týdne nebudu SMĚT nic dělat. Narazila jsem na internetu na různé právnické výklady. Chci se zeptat, jestli některá z vás nemá právě tu zkušenost, že se rozhodla na MD nenastoupit, jestli by mi neporadila, jak mám argumentovat, aby mě na úřadě/u lékařů/v práci pochopili, že si přeju prostě pracovat dál až do porodu a ne 6 týdnů "čekat na čápa" a nemít do čeho píchnout.

Díky Anonymce389200, že mě pochopila, ale i ostatním za reakci. Aspoň vím, že to pořád nevysvětluju dost srozumitelně a budu se muset trochu obrnit. Pomalu vstupuju do 32. týdne, takže případ je skutečně o tom, že mi lékařka tvrdí, že pokud mám nárok, tak dostanu formulář a hotovo :-D Já tvrdím, že i když mám nárok, můžu odmítnout a nastoupit až rovnou na rodičovskou po porodu, která s prací nekoliduje. (Jinak mám nejlepší gynekoložku na světě a když vidím, co se tu ostatním děje, vím, že mi věnuje nadprůměrnou péči. Je prostě jen zvyklá na systém. To je ale na jinou debatu.) Mám práci, která se pro tohle období úžasně hodí, nikam nedocházím, nedatluju 8 hodin, čtu si knížky a občas v nich něco opravím, sama si můžu rozvrhnout práci a třeba nějaký den neudělat ani čárku. Každopádně se zkusím zeptat na účtárně, jak to vidí oni. S nadřízenou jsem od března domluvená, že prostě "vyskočím a naskočím", jak se budu cítit. Akorát ten systém mě teď asi dohnal, když přišlo na lámání chleba. :-) Nezlobte se, že nebudu hodnotit odpovědi, nebo nějak reagovat, myslím, že se tu rozjíždí zbytečná diskuse, ale já hledala toho člověka, kterému se mu to podařilo prosadit, protože vím, že ta možnost existuje.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, já jsem na mateřskou nenastoupila. Není to povinnost. Mateřská dovolená je právo, ne povinnost. Stejně jako důchod. Do důchodu nastoupit můžeš, ale nemusíš. Plynule jsem v práci pracovala až do porodu, pak si vzala týden dovolenou a poté normálně v práci pokračovala (byl to rok 2012). Laik to asi prosazuje hůře, případně se obrať na právníka.

  • Nemůžeš nastoupit na mateřskou a domluvit se v práci na formě smlouvy na kterou bys mohla dělat navic? Ja po odchodu na mateřskou dělala ještě nějakou práci z domova ale už si moc nepamatuju jak to bylo pořešené.. ale mysli i na to že ten poslední měsíc už je docela zahul nějak normálně fungovat..

  • Na mateřskou nemusíš, můžeš na ni případně nastoupit až po porodu a můžeš ji zkrátit a kdykoliv ukončit a nastoupit na rodičák. (to by se ti možná hodilo na šestinedělí, než se dá člověk trochu dokupy a nemusí myslet na blbosti) Teda takhle to bejvalo v 2016.

  • pokud na mateřskou nenastoupíš, tak přijdeš o tyto peníze. ale povinnost to není :"Povinností zaměstnavatele samozřejmě je, aby zaměstnankyni mateřskou dovolenou poskytnul – nicméně pouze tehdy, pokud o ni má sama zájem a o svém odchodu na mateřskou dovolenou zaměstnavatele vyrozumí. ".."... zaměstnavatel není oprávněn nástup na mateřskou zaměstnankyni direktivně nařídit či určit "
    pokud ano, tak nesmíš pro stejného zaměstnavatele vykonávat tutéž činnost."Můžete tedy pracovat pro stejného zaměstnavatele, ale mít u něj uzavřenou smlouvu na jinou činnost než tu, ze které Vám vznikl nárok na PPM, nebo mít pracovní poměr u jiného zaměstnavatele. OSVČ nesmí osobně vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. "

  • Hlavne si vem v potaz ze i kdyz je zacatek tehotenstvi v poradku, na konci to muze byt jinak. Nehci malovat certa na zed, samozrejme, jen si rikam ze je asi trochu hloupost si to takhle vylozene lajnovat.
    Ja taky na zacatku sefum slibovala jak nebudu delat az do konce a nakonec jsem od nejakeho 5.mes. byla doma na rizikovce.. a myslim ze ten posledni mesic uz budes mit jine starosti nez od rana do vecera sedet a datlovat do pc ne? :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se