Cysta na vajecniku

Otázku položila: Anonymní uživatelka #531641 30.5.2023 7:29

Dobry den, chtela bych se zeptat na jednu otazku. Byla jsem u gynekologa a zjistil mi cystu na levem vajecniku (cca 2cm) a pravy byl v pohode. Dr rikal, ze by folikul mel prasknout i s ms a pokud ne, tak to budeme resit za tri mesice. Ovulaci jsem mela nejspis ve ctvrtek, podle bolesti vajecniku a v patek jsem se vzbudila a bolely me prsa az do konce ms. Mam to tak vzdy po ovulaci. Takze jsem nejspise mela po ovulaci a pak se mi tam do tri dnu mohla vytvorit cysta? Kdyz to vajicko nebylo praskle a ze tam mam cystu znamena, ze u me jeste ovulace neprobehla? A nebo se mi to tam mohlo vytvorit v ten ctvrtek/ patek?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • cysta se může vytvořit jak z neprasklého folikulu tak ze žlutého tělíska.
    navíc cysta nemusí pokaždé prasknout - obvykle by měla odejít s menstruací, ale ne vždy to tak je. pak jde o to, zda je hormonálně aktivní nebo není a tím brání další ovulaci nebo blokuje příchod menstruace.
    mně se postupně zvětšovala až byla 5,5x4,5cm - Dr ji sledovala uzv, a protože se nedostavovala menstruace chodila sem na injekce. po poslední injekci a následné ms se zmenšila na cca 2x2,5cm a to už by dle Dr nemuselo dělat problém.
    do velikosti nějakých 10cm by se vlastně ani nijak neřešila. pak jsou postupně způsoby co s ní. záleží i na tom, jaká ta cysta je.

  • Já měla cystu cca 3 cm, z neproběhlé ovulace loni. To ovulace neproběhne (např. stres, nemoc). Opozdila se mi menstruace o cca dva týdny, pak přišla velmi slabá, spíš špinění které ale nepřestávalo cca 3 týdny, občas mě trochu píchalo na vaječníku - objednala jsem se k mudr., ta na ultrazvuku našla cystu a velmi narostlou sliznici - dostala jsem norethisteron na 10 dní, po vysazení se spustila velmi silná menstruace a za dva měsíce jsem šla na kontrolu a už bylo vše v pořádku - cysta pryč a sliznice nízká.
    Záleží, zda ti cysta bude činit potíže nebo ne (2 cm je poměrně malá, nemusela by). Ale pokud bys měla nějaký problém s menstruací jako jsem měla já, neodkládej to. Jinak kontrola za 2-3 měsíce je standardní postup.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 518 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se