Výtoky

Otázku položila: Anonymní uživatelka #476425 30.3. 12:04

Snažím se porozumět výtokům. Jaké to je? Dá se to zastavit? Jde to poznat? Co když je ho hodně? Jak často může být? Menstruaci už skoro rozumím, ale kdekoliv hledám informace o výtoku, tak zjistím jen že může mít různé barvy.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Výtok je přirozeným produktem sliznice, která je v pochvě (stejně jako sliny v ústech). Začíná se tvořit vlivem hormonů při dospívání, malé dívky ho nemají. Zastavit nejde a jeho množství je individuální pro každou ženu. Některá ho má více a musí nosit intimky (malé tenké vložky), jiná si ho ani nevšimne - obojí je v pořádku. Tvoří se stále, jeho množství a konzistence se však mění během menstruačního cyklu, takže to může působit dojem, že někdy ho máš a někdy nemáš. Barva je čirá až mléčně bílá (po zaschnutí na prádle může být lehounce nažloutlá). Před menstruací může být růžový, oranžový, světle hnědý - je to tím, že už je v něm trochu krve a říká se tomu špinění. To samé platí i po skončení menstruace. Konzistencí může být vodový, hlenovitý, ale třeba i jako řídký jogurt. Pokud má nezvyklou barvu (zelená, šedá, žlutá), konzistenci (hrudkovitý jako tvaroh) nebo zapáchá či ho doprovází svědění, tak to značí nějakou infekci a je potřeba navštívit gynekologa. Nejčastěji to je infekce kvasinková nebo bakteriální - kvasinky i bakterie žijí běžně v pochvě v harmonii, pokud se však naruší rovnováha tohoto prostředí a jedno nebo druhé se přemnoží, tak to vyvolá zmíněné infekce.

  • macicekkajik30.3. 16:00

    Důležité je, aby výtok nezapáchal a neměl barvu typu zelená, žlutá, hnědá. Pokud se ti něco nezdá, zajdi si ke gynekologovi.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 731 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se