Svatba

Otázku položila: Anonymní uživatelka #400964 3.10.2019 19:22

Ahoj, chtěla bych se zeptat ohledně svatby a "svatebního daru". Za dva a půl měsíce máme jít s přítelem na svatbu mé kamarádce. Původně jsme byli pozvaní i na hostinu apod., ale vzhledem k rodinným důvodům se můžeme zúčastnit pouze slavnostního obřadu. Budoucí novomanželé sami přiznali, že namísto čajových servisů, vysavačů, ... by radši obdrželi nějaký finanční obnos, což mi připadá jako rozumný nápad. Vzhledem k tomu, že ale na hostinu nepůjdeme, chtěla bych se zeptat, jestli jim máme i tak nějaký obnos věnovat (a teď to nemyslím tak, že bychom byli lakomí, ale vzhledem k našim příjmům- žijeme spolu a chodíme na brigády - si naše finance hlídáme a ačkoliv jsme počítali s tím, že budeme mít o pár korun méně, při pomyšlení, že by na to nakonec nedošlo, se nám mění možnosti.
Jen si prostě nevíme rady, aby to nevypadalo, že jsme se na ně vyprdli. Nevím, jak to chodí v situacích, kdy jste pozváni na obřad i hostinu, ale nakonec jdete jen na obřad.
Děkuji všem předem za odpovědi :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Rebeca3.10.2019 20:34

    Já bych v tomto rozhodovala podle toho, jak dobrá kamarádka to je. Přeci jen dobré kamarádce bych peníze dala, i kdybych se mohla zúčastnit jen toho obřadu - co si budem, svatba je dost nákladná věc a vím, že kolikrát novomanžele potěší každá koruna k dobru. Někomu jen tak známému nebo ne až tak dobré kamarádce bych dala jen normální přáníčko, jak už tady padlo.

  • OveckaVeru3.10.2019 20:38

    Nam tedy taky par lidi prislo jen na obrad (a pak nekteri zase jen na vecerni zabavu) a dostali jsme od kazdeho neco i presto ze na hostinu nesli. Povetsinou to bylo prani a tisicovka, pripadne nejaka drobnost. Myslim si ze tech tisic korun je takova optimalni castka :-) pokud je to i tak pro vas nemyslitelne, koupila bych jim treba nejaky poukaz (jeden takovy jsme dostali i my - poukaz do mistni cokoladovny v hodnote 200 kc a k tomu darkove baleni kvalitnich rucniku.
    Me osobne by bylo hloupe nic nedat, i kdyz bych sla jen na obrad, pokud jsou to kamaradi. :-)

  • Machu3.10.2019 19:50

    Já si teda nejsem jistá, ale když bych šla jen na obřad, tak pogratulují a nic nedám. Max teda kytici nevěstě. Většinou se dávají peníze, za to že jim prispivas do nového společného života a taky, že tam něco projite. Já jsem teda u své svatby nedostala nic od těch co jsem pozvala jen na obřad.

  • petulinkaa134.10.2019 21:13

    Asi bych se rozhodovala jak je to dobrá kamarádka,proč vlastně na hostinu nejdete atd.kazdopadne na obřad se jde jen na kukandu, pogratuluje se a z 90% se dary nedávají, dávají se opravdu jen když jste pozvaní na hostinu. Ale... je to o lidech, o situacích atd.

  • zanyT3.10.2019 20:09

    Také jsem nic nedostala od těch, kteří šli jen na obřad a ani jsem nic nečekala. Nepřišlo mi to vůbec divné. Klidně bych věnovala max. nějakou milou drobnost. Kamarádka určitě dobře ví, jak na tom jste finančně, tak to určitě pochopí, pokud je to opravdová kamarádka:-) Je to přece o svazku dvou lidí a ne o penězích, tak jsme to brali my s mužem.

  • Take kdyz jsme sli jen na obrad, davali jsme novomanželům jen papirove prani. Delal to tak kazdy, kdo na te svatbě byl. Prijde mi to tak nejak logicke

  • kdo nám šel jen na obřad, nic nám nedával, jen přání..ani bych teda od nich nic nečekala :-) pár kamarádek se domluvilo a koupili nám nějaký dárek dohromady, ale ani já, pokud jdu jen na obřad, nic nedávám. Samozřejmě pokud to jsou blízcí kamarádi, tak bych něco dala..myslím, že 500 kč stačí v tomto případě

  • Nedala bych peníze 🙂

  • Lenouch2331.8.2021 16:18

    Mě by spíš zajímalo mimo téma svatební dar, tak jakým způsobem jste měli vyřešené nějaké uvítání hostů (cedule), něco na podpisy apod, aby mi zůstala nějaká památka ?

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 518 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se