Pes - chození na volno

Otázku položila: Anonymní uživatelka #393337 27.8.2018 14:57

Ahojky, chtěla bych se vás zeptat (pokud máte psa), jestli chodí na vycházce na volno? :) a popřípadě jak jste ho naučily, aby neutíkal za cizími psy? Já toho mého pouštím jen, když vidím, že nikdo nejde, aby se alespoň proběhl :) O výchově mám sice načteno docela dost, ale přece jenom byste mi snad mohly poradit :D

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Na sídlišti vodím na vodítku (na volno je to zakázané), volně ho pouštíme na poli nebo na louce, když vidíme že poblíž nikdo nejde. Přivolání pro mě znamená, že přiběhne přede mě, sedne si a čeká na odměnu. Učili jsme od štěněte následovně s pravidlem 3x a dost: 1. volání radostně a vesele, když přiběhne tak hrozně moc pochválit a odměnit (pamlsek, nebo hračka), pak mu dám povel "volno" a ví, že může zase odběhnout. 2. volání, pokud napoprvé nepřijde: volám znovu, přísněji. Když přijde, tak zase velká pochvala a odměna, plus "opakování" - kousek před ním couvnu a znovu ho přivolám, aby si to potrénoval. Pokud zase nic, tak volám potřetí a to už přísně řvu - když přijde, postup jako předtím. Pokud nepřijde ani napotřetí, tak si pro něj doběhnu, seřvu ho (nebiju!!) a zbavím ho osobní svobody :-D vodítkem, případně vezmu hračku. Je potrestaný tím, že jde na krátko a nemá zábavu. Po nějaké době ho zase pustím a jedeme dál. Taky je dobré ze začátku trénovat na známém místě, kde nemá rozptýlení a může se soustředit. My jsme začínali na zahradě, kde jsem před ním couvala přes celou zahradu a pořád chválila a odměňovala. Snad jsem to popsala dostatečně srozumitelně :-)

  • Pes se obvykle uci chodit na volno pomoci stopovacky, odmen za pozitivni odezvu na povel a pousti se, az ma privolani 100% zvladnute.

  • Hodne zalezi na rase psa. Nekteri jsou ovladatelni lepe, jiny hur. No a taky zalezi na vudci a jeho zkusenostech. Ja mam labradora no a to je napul clovek :-D Rozumi vsemu. Chodi pouze na volno a poslechne, ackoliv jsem ho cvicila jen jako stene pred 6 lety.

  • Náš pes poslechne na zahradě na slovo, dokonce válí kotouly a panáčkuje, přijde vždy na první zavolání, štěká na povel, mlčí na povel, aportuje, ale jakmile ho vezmu ven, tak mu to asi v hlavě vypne a je hotovo, nereaguje vůbec na nic, hračky ho nezajímají, pamlsky ho nezajímají, prostě vůbec nic. Takže z vodítka ho bohužel nepouštím. Můj strejda je kinolog a říkal, že jsou psi, co mají prostě svojí hlavu a i kdyby ty ses stavěla na hlavu, tak ho nevycvičíš. Vždy měl taky doma psa, kterej poslechl na slovo a nyní má taky takovýho troubu, kterýho nezajímá vůbec nic a je absolutně nevycvičitelnej. Opravdu záleží na páníčkovi, ale taky na povaze daného psa. Mimochodem mám zlatého retrívra, u kterých říkají, že jsou milovníci vody a dobře vycvičitelní, no náš se vody bojí a za boha do ní nevleze a stejné je to s výcvikem - prostě nezájem :D

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 427 otázek, kterým se dostalo 272 183 odpovědí a 410 171 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se