Kruhy pod očima u dítěte

Otázku položila: Anonymní uživatelka #273924 12.10.2021 10:40

Maminky, má některá zkušenost s tím, že by mělo dítě dlouhodobě docela výrazné kruhy pod očima?
Náš syn (6 let) je má docela dlouho. Včera jsem si říkala, že vypadá, jakoby ho někdo zmlátil. Už to vypadalo skoro jako modřiny pod okem.
Asi před dvěma lety jsem to řešila s doktorkou, která se tvářila, že to nic není, ale nakonec mu udělala krevní testy. Zjisitla tenkrát, že má nedostatek železa. Trpíval v té době i jednodenníma horečkama bez zjevné příčiny. Usoudila, že je to vše kvůli tomu železu a nasadila mu tabletky. Horečky od té doby teda opravdu neměl a ty kruhy se na chvilku ztratili nebo bych spíš měla říct, že to vypadalo, že se ztrácejí. Občas se mu objevovali tak nějak pořád. Ale poslední dobou mi přijde, že je to mnohem horší.
Jako na jednu stranu si říkám, jestli to není únavou. V září nastoupil do první třídy, večer chodí dobrovolně dříve spát než obvykle a vypadá tak nějak unavenější.
Ale včera jak jsem ho viděla, když přišel ze školy, tak jsme s manželem uvažovali, jestli nemůže trpět nějakou nemocí.
Naše Dr. stojí celkem za houby, ale není moc kde si vybírat. Než ji zavolám a objednám se, tak mě napadlo zjistit tady, jestli s tím někdo nemá nějaké zkušenosti popř. jaké další vyšetření třeba po ní raději vyžadovat.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Zet8312.10.2021 15:25

    Pořád přes dne nakukuji, zda Vám někdo odpověděl. Já osobní zkušenost nemám, poradit nemůžu.
    Jen jsem chtěla napsat, (mám dítě, dceru 10 let), že bych se nenechala odbít, klidně ze sebe dělala histerku, ale určitě bych si vyžádala znova krevní obraz.
    Ano první třída je náročná, ale přeci jen za 1. je teprve začátek, za 2. píšete že chodí i dřív spát. Pokud k tomu nedělá sport, aby byl ještě denně někdě na tréninku, tam bych to neviděla problém jako únavu až na tmavé kruhy.
    Já si takhle vyžádala krevní rozbor již 3x. Doktor nikdy nic neřekl, jen to vypsal. (1x na bezlepkovou intoleranci - má moje sestra, 1x neustálé zvracení a křeče v bříšku - řády měsíců, a 1x na "kosti" měla po sobě 2x zlomeninu a tu poslední fakt ošklivou packa do pravého úhle násl.operace, jen z dětské prolejzačky). Sám doktor by tu žádanku snad nikdy nevypsal.
    Nakonec jsme lékaře ale stejně změnili, a dokonce ještě aniž by měla převedenou kartu k nové lékařce, tak mi do 2 dnů omarodila a léčila jí nová doktorka bez její karty, naprosto bez problémů. Byla jsem ráda, že už ke starému nikdy nemusíme a kor jak věděl, že jdeme pryč.
    Držím palečky, ať máte brzké řešení a syna hlavně nic netrápí.

  • Je mi 20 a mám je taky, i na víčkách. Úplně červený kruhy. Myslím si, ze to mám z obrazovky telefonu a počítače - dlouho do nej koukám. Chodím spat pozde (okolo 11, někdy 12. hodiny)
    Nediva se syn též moc dlouho na mobil, televizi, či počítač ??
    Ale samozřejmě pokud je to takhle dlouhodobé tak to muže být nějakým onemocněním, zašla bych k doktorovi určitě. Možná bych ho i objednala ke koznimu, či jinému odborníkovi, když nechcete k vašemu dětskému ;)

  • Kleres13.10.2021 15:11

    Také sleduji, zda někdo přispěje s vlastní zkušeností a bohužel nic. Já mohu pouze napsat o vlastní situaci. Kruhy pod očima mám celý život, je to prostě geneticky dané, mám slabší kůži okolo očí, tím pádem podkoží (krev) více prosvítá. S věkem se mi to zhoršuje. Ještě jako asi 4-5 leté dítě jsem měla kruhy pod očima skoro neviditelné. Je to asi podobného původu jako má herec Miroslav Táborský, i když já to rozhodně nemám v takové míře. I tak ale bez korektoru nemůžu mezi lidi. A bohužel to s největší pravděpodobností zdědil i můj syn, jak mi tak připadá. Každopádně se těžko takto posuzuje, jaká příčina může být u vás. Pokud váš syn nikdy takové kruhy neměl a je opravdu znát významné zhoršení, zašla bych k jinému lékaři a trvala na řádném vyšetření. Přeji Vám, ať na to brzy přijdete a není to nic vážného.

  • babillage13.10.2021 18:25

    Unava a zelezo... Napadla me celiakie.
    Ja byla/jsem radoby-bezpriznakovy celiak (nemela jsem "obvykle" priznaky celiakie jako krece, prujmy atp. po poziti lepku, ale prave unava, malo zeleza a co se kuze tyce tedy exem) a prislo se na to zdlouhavou oklikou.

  • Moje sestra měla kruhy pod očima a pak i “pytle” a bylo to z nedostatku tekutin. V té době ji bylo 5 let.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 147 otázek, kterým se dostalo 271 327 odpovědí a 409 599 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se