Jak jsme mohly přežít?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #393132 20.1.2022 11:01

Upřímně čím víc čtu dotazy v poradně tím míň chápu, jak starší ročníky ( 70,80,90 ) mohly přežít pubertu bez internetu 😏
Samozřejmě, že to myslim ironicky.
Jak jste to řešili vy v mládí? My se vždycky někde slezly a pokecaly nebo prostě nějak podvědomě tušili co je dobře a co špatně. Nemuseli jsme se ptát na triviální věci , které teď čím dál víc v pozoruji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • A vy sem chodíte proč přesně, abyste se mohla cítit povýšeně nad dotazy o desítky let mladších holek, nebo snad potřebujete nějaké informace, tzn. kamarádky vám neporadily?
    Otázky k pubertě prostě patří, to že jsme/jste (jsem ročník 92 a část puberty už jsem na internetu byla) to přežily bez internetu bylo prostě proto, že tu ta možnost nebyla, tak jsme ty samé kraviny řešily s kamarádkama. Když má dnes člověk možnost zeptat se na intimní věc okamžitě a anonymně, tak tomu světe, div se dá přednost před tím, než aby se ptal spolužačky až jí za dva týdny po karanténě zase uvidí.
    A to že "jsme podvědomě tušily co je dobře a co špatně" mi přijde celkem úsměvné. Máma mi občas vypráví o kamarádce, která se ve 14 sesypala že umírá, protože dostala menstruaci a nikdo jí o tom dopředu neřekl. Mě zase ve 12 fakt švalo, že se tak hrozně potím nebo při menstruaci omdlívám, což zrovna žádná z mých kamarádek neměla, takže jsem netušila, jestli se mnou něco není. Přežila jsem to? Jo. Byla bych klidnější, kdybych si o tom tehdy něco mohla přečíst na internetu? Rozhodně.

  • Jsem ročník 80...už dětství bylo v režimu dobrý den, půjde.....ven? To bylo i v pubertě. Prostě živé sociální sítě...

  • jsem ročník 76. prostě jsme se po škole domluvli a nebo přišli a zazvonili zda kamarád(ka) půjde ven. s rodiči bylo domluveno kdy se vrátíme a že se třeba jednou za čas přijdeme ohlásit, že jsme v pohodě.
    a co se dotazů v poradně týče - někdy je to o tom, že čím více informací, tím hůř se s nimi někteří naučí pracovat a hledat je/třídit správným způspbem i podle zdroje. pak to může být i o určité lenosti si to najít když mi to někdo jiný může předžvýkat a oni nemusí nic dělat. a taky u některých přemýšlení bolí a tak nač přemýšlet nad případnými důsledky svého chování dopředu. on to pak někdo za ně vyřeší. čím víc elektronických zdrojů, tím se můžou hůř ty věci pamatovat - aneb proč si to budu pamatovat, když si to najdu nebo se někoho zeptám.

  • HaSha20.1.2022 16:11

    Přijde mi to jako další otázka, co lidem něco podsouvá. Nejsme trochu mladý na to, abychom tu plivaly na mladší generaci a tvářily se, že "za nás bylo líp"? :-D

    Dotazy v poradně jsou mnohdy od trollů a generaci bych podle nich nesoudila. Jo, asi dneska děti utratí víc za data, než za sms a telefonáty, ale co to má co společného s rozlišováním dobrého a špatného? Co já si pamatuju, tak se i za mě šířily povídačky, že při prvním styku je "krve jak z vola", že je blána tři centimetry hluboko, holka z vedlejší třídy otěhotněla ve 14, protože věřila, že "když je to poprvé, tak se otěhotnět nedá". Kamarádky si vylepovaly do skříněk Lunetiky a na seznamováku v prváku gymplu jsme si četly z bravíčka. Byla jsem svědkem i telefonátů z budky na linku bezpečí, s dotazy typu: Nevím, co bude zítra ve škole k obědu, pomozte mi. Já jsem to řešila tak, že jsem si dobré a špatné určila podle vlastního vědomí a svědomí, u informací "třídila zdroje", dneska je holt zdrojů víc... ale s tím musí pracovat každý sám, mnohdy s tím mají na internetu problém i dospělí.

  • 90, starší ročník:))) ted jsi mě rozesmála.. Neuvažovaly jsme dopředu, že je něco špatně, no..

  • ninaricci21.1.2022 11:43

    Starší ročník 90? :D Tak to ok. :-D To jsem fakt už vyzobaná slunečnice. No, jak jsme to zvládaly? Úplně normálně. Lépe fungovaly mamky, bych řekla. Jasně, někdy to bylo peklo. Já mám třeba ráda internet díky http://kuponozdroj.cz/ a podobným webům, kde nakoupím za fajn cenu a nemusím nikam jezdit. :) Ale když jsem nevěděla, tak jsem měla doma knížku (tu měl doma tenkrát úplně každý), a z ní jsem načetla, co jsem potřebovala. Případně rada doktorky, které jsem se nebála zeptat, jako některé dnešní mladé holky. :)

  • Dkova28.1.2022 11:59

    Jéé, tak to už jsem taky stará orvaná větev :-D (ročník 1979). No my chodili na rozumy do Bravíčka. A místo ťukání do mobilu spolu normálně mluvili.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 504 odpovědí a 409 702 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se