Těhotenská cukrovka a změna pohledu na nízkosacharidovou stravu

Jsem po druhé těhotná a v tomto těhotenství mi byla diagnostikovaná těhotenská cukrovka. Přístup mého diabetologa mě donutil hledat většinu informací na internetu a díky tomu jsem objevila spoustu věcí, o kterých jsem neměla ani páru.

Většinu svého života trpím vysokou nadváhou. Zkusila jsem pár šílených diet než jsem se dopracovala k vyvážené stravě a hubla s pomocí sebekaučinku na stobklubu. Řekla bych, že na tento styl hubnutí jsem odborník, alespoň teoreticky. Prakticky se mi podařilo zhubnout 7kg za půl roku a jakmile jsem na sebe neměla tolik času (v té době jsem byla na ÚP) a přidal se stres v práci, šla kila zase vesele nahoru. 

Ještě před pár týdny jsem byla odpůrce low-carb a stále lobovala za vyváženou stravu. Nicméně v mé těhotenské cukrovce mi přestalo spoustu potravin procházet. Snídaně musí být bez chleba, pouze mléčná, přidávám dvě lžíce oesných vloček a semínka nebo oříšky. Večeři musím mít taky prakticky bez sacharidů, abych měla dobrou lačnou snídani. Do toho mi neprochází brambory, rýže, ani natural a kuskus, ani celozrnný. Mohu mini porci celozrnných těstovin a jahel. Prochází mi luštěniny. Zatím se držím kolem 100-120g sacharidů za den, což už je za low-carb v mírnější formě považováno. Včera jsem ale nabyla podezření, že problém není ve vybraných potravinách, které nemohu, ale v množství sacharidů, které si mohu dát k obědu (po 36g sacharidů jsem měla glykémii 9). Je tedy možné, že sacharidy ještě snížím. Musím tedy dodat, že diabetolog mi nechce dát inzulín, tím pádem jsem odkázaná pouze na dietu.

Ze začátku pro mě bylo držení diety velmi náročné, i když jsem jedla sacharidů ještě poměrně dost. Po třech týdnech přišel šílený cukorvý absťák, byla jsem unavená, bolela mě hlava, po dojezení každého jídla jsem měla hlad, byla jsem nervní, depresivní. Do toho mi lítaly hodnoty cukru, takže se depky umocňovaly. Korunu tomu nasadil gynekolog, když mi řekl, že nemůžu rodit, kde chci. Uklidnila jsem se po poslední návštěvě v dia poradně, kde mi dr řekl, že s dietou můžu rodit, kde chci a inzulín nepotřebuji. Od té doby se hodnoty lačné glykémie dostaly zas do normy a já se začala o dietu zajímat ještě víc. Pomohla mi hodně videa, odkaz dám na konec článku. 

Poslední týden se cítím mnohem líp, nemám hlad, mám i problém jíst svačiny (když jsem narazila na názor, že pro tělo je prospěšnější jíst dvakrát denně, začala jsem se zajímat i o to), nemám potřebu myslet pořád na jídlo a plánovat, co vařit, víc se řídím tak nějak přirozeně a hlavně nemám absolutně chuť na sladké a ani na vytoužené brambory nebo okurkový salát.

Na základě tohoto pocitu zvažuji u tohoto stylu stravování zůstat i po porodu. Jen se bojím své slabé vůle a toho, co se mnou udělá nemocniční strava. Minimálně bych chtěla zůstat u vyřazení cukru, ale obávám se, že kdybych sacharidy navýšila, budou mě ovládat zas chutě. Tak mi držte palce ;-)

Zde jsou slibovaná videa s diabetoložkou MUDr. Krejčí 
https://www.youtube.com/watch?v=FibeeGsF0mo
https://www.youtube.com/watch?v=Bsara39WEh0
https://www.youtube.com/watch?v=1tySaBzqDgk

Video o mýtech o cukrfree a low-carb https://www.youtube.com/watch?v=V4PSPE1U3w0
 
09.07.2018 18:41:30
Emoce:
Komentáře:

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.