Byla jsem na vyšetření: Návštěva u zubního lékaře

8.9.2016

A jak vyšetření dopadlo?

Už týden obíhám zubaře. V létě jsem si všimla bulky mezi dásní u stoliček a tváří, netuším jak dlouho tam byla, nebolela, nebyla červená, nic. Ale měla jsem afty, tak jsem na tu stranu víc zajížděla jazykem a bulky si všimla. Konečně jsem se tedy odhodlala jít k zubařce, ta mi udělala malé rentgeny, přivolala kolegyni, ale ani jedna netušila co s tím. Tak mě poslali na stomatologii do nemocnice, tam mi udělali CT a 3D rentgen. Verdikt zněl váček pod sedmičkou, tedy mrtvým zubem, který mi před lety (za poměrně dost peněz a bolesti) opravovali. Doporučení z nemocnice bylo zub vyvrhnout. Vrátila jsme se ke své zubařce, zastupoval jí kolega a ten mě přesvědčil, že je zbytečné zub vytrhnout, když se ještě dá zachránit a začal mi čistit kanálky.
Aby bylo jasno, strašně se bojím zubaře, a tím myslím jako panicky bojím, jen odhodlat se jít na prevenci, kdy vím, že mi nebudou nic dělat je pro mě velká věc. Takže tahle situace je pro mě prostě hrozná. Nevadí mi ani tak bolest, ale ten úkon u zubaře je něco hrozného, psychicky vyčerpávajícího.
To bylo včera, už když jsem jela domů jsem si nadávala, že jsem se nechala přesvědčit. Pusa bolela a hlavně mi bylo jasné, co to bude stát peněz, které v tuhle chvíli jako samoživitelka na rodičovské nemám. Už jen prvně, kdy mi zub čistili jsem zaplatila víc jak 5.000 a nyní by to mohlo vyjít ještě dráž.
Do rána mi tvář otekla, takže jsem hned volala své zubařce a ta řekla, abych i bez objednání přišla. Přivolala kolegu (jiného), který si taky myslel, že by se zub dal zachránit, ale že mě do ničeho netlačí. No, dopadlo to tak, že jsem si zub nechala vytrhnout. Dostala jsem antibiotika a budu doufat, že jak otok tak boule v puse zmizí. Pusa ještě nepřišla k sobě i když to je už nějakých pět hodin od vytržení a čekám kdy se pak dostaví bolest. Ale jsem nějak vnitřně spokojenější. Na začátku jsme měla obavy, aby ta bulka nebyla něco hrozného, zvlášť, když mě obě zubařky posílali ke specialistovi do nemocnice. A i to předělávání zubu by bylo zdlouhavé a bolestivé (a drahé!). Sice teď léčení asi nebude hned, ale pak snad už budu mít klid.

08.09.2016 12:54:57
Emoce:
Komentáře:

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.